BeSARPP | AVU

AVU

ANESTHESIEDIENSTEN VLAAMSE UNIVERSITEITEN

De AVU organiseert de voortgezette opleiding voor de 1e en 2e jaars assistenten in de anesthesiologie, in het kader van de wettelijke beschikkingen inzake de academisering van de specialisten vorming. Deze opleiding wordt georganiseerd door de vier Vlaamse universiteiten (KUL, UA, UG en VUB) en loopt over twee academiejaren. De opleiding wordt sinds het academiejaar 2013-2014 uitsluitend aangeboden via e-learning modules.

Op het einde van het academiejaar in september moet de assistent van het 2e jaar een schriftelijk voorexamen afleggen. In het eerste jaar wordt dus geen examen afgelegd. De kandidaten die niet slagen voor het schriftelijk voorexamen worden opgeroepen voor een mondelinge proef. Assistenten die niet slagen voor deze mondelinge proef kunnen zich opnieuw aanbieden om een examen af te leggen bij de Erkenningscommissie.

Vanaf september 2020 wordt gebruik gemaakt van het theoretisch examen dat wereldwijd op dezelfde dag georganiseerd wordt door de European Society of Anaesthesia, het EDAIC part 1 examen. Dit examen dient u dus af te leggen op het eind van uw tweede opleidingsjaar en omvat de leerstof van de volledige AVU cursus. Dit examen wordt ook in andere landen (Oostenrijk, Zwitserland, Nederland, Roemenië…) als verplicht theoretisch examen anesthesie door de respectievelijke erkenningscommissies van die landen gebruikt. Het succesvol afleggen van dit EDAIC part 1 examen geeft u trouwens bijkomend ook de mogelijkheid om op het einde van uw opleiding deel te nemen aan het tweede deel van dit examen en op deze manier het Europees diploma anesthesie te verkrijgen. Indien u niet slaagt voor dit EDAIC part 1 examen, bestaat nog altijd de mogelijkheid om een mondeling herexamen af te leggen voor de erkenningscommissie anesthesie in Brussel. Indien u dan echter op het eind van uw opleiding het Europees diploma anesthesie wenst te halen, zal u op een later tijdstip en op eigen kosten dit ESA part 1 examen opnieuw moeten afleggen.

Alle informatie inclusief aangeraden naslagwerken als voorbereiding op dit examen kan u vinden op volgende website:

https://www.esahq.org/education/edaic/exam-types/part-i-examination

Het examen wordt afgelegd in het Engels. Het eerstvolgende examen zal georganiseerd worden in Gent op 12 september 2020. Meer praktische informatie volgt later en is ook te vinden op de website van de ESA.

De huidige e-cursus van de AVU die u via de ufora website (https://elosp.ugent.be/welcome) kunt raadplegen blijft een goede voorbereiding op dit examen! Deze online cursus blijft dan ook voor u beschikbaar en zal in de toekomst blijvend aangevuld en bijgeschaafd worden.  Hiervoor is een login en paswoord vereist dat u kan aanvragen  op de startpagina onder de rubriek “registratie voor niet-ugent gebruikers”.

Stuur na registratie een mail naar Catherine.matthys@ugent.be die u toegang zal geven tot de cursus

Vermeld in mail:

  • ASO + Opleidingsjaar
  • Stagemeester
  • Universiteit/UZ

Na inschrijving ontvangt u een bevestigingsmail

Er is geen probleem met auteursrechten, op voorwaarde dat de bronnen vermeld zijn op de dia’s. De geneesheer-specialist-in-opleiding heeft het recht te kunnen beschikken over al het lesmateriaal.  Voor afgestudeerde arts-specialisten blijft toegang tot het lesmateriaal mogelijk mits jaarlijks hernieuwd lidmaatschap van de BVAR.

Er zijn verschillende manieren om u voor te bereiden (en uw kennis te testen) op dit EDAIC part 1 examen. Zo bestaat bijvoorbeeld elk jaar in april de mogelijkheid om een on-line assessment (OLA) af te leggen. Elk universitair opleidingscentrum zal zijn eigen assistenten op de hoogte brengen van de mogelijkheden die door uw individuele universitaire stagemeester worden aangeboden. Meer info hierover vindt u ook de website van de ESA.

De kosten om aan dit examen deel te nemen, net als de kosten van de on-line assessment, worden gedragen door het opleidingsbudget dat voor elke assistent bij zijn universitaire stagemeester ter beschikking staat.

Ook de voortgezette opleiding voor assistenten van het 3e, 4e en 5e jaar wordt via e-learning georganiseerd. Alvorens zij het finale examen voor erkenning in de erkenningscommissie kunnen afleggen, moeten zij bewijs leveren dat hun stageboekjes tot en met het derde jaar binnengebracht en goedgekeurd zijn door de erkenningscommissie.

AVU-COMMISSIE:

  • Prof. Dr. C. Missant (voorzitter)
  • Prof. Dr. P. Wouters
  • Prof. Dr. J. Poelaert
  • Prof. Dr. M. Van de Velde
  • Prof. Dr. V. Saldien
  • Dr. D. Himpe

Latest News

2nd Level University Master in Perioperative Geriatric Medicine

2nd Level University Master in Perioperative Geriatric Medicine Dear Colleagues, I’m pleasured to inform you that the registration to the 2nd Level University Master in Perioperative Geriatric Medicine held by the Universities of San Marino and the Catholic University in Rome is now open for the Academic Year 2022-23. The Master, addressed to anesthesiologists, surgeons, geriatricians […]

BAMM (Belgian Analysis system for Maternal Mortality)

New project from the Federal Health Department with the support of the BeSARPP. NederlandsWe zijn verheugd te mogen aankondigen dat België vanaf januari 2021 van start gaat met een gestructureerd en confidentieel registratie- en analyse systeem voor maternale sterftes,genaamd het Belgian Analysis system for Maternal Mortality (BAMM). Dit nieuwe project wordt gesteund door de Federale […]

Upcoming Events

8th Slovenian Congress of Anaesthesiologists with international attendance

30 - 09 - 2022 - 2 - 10 - 2022

Ljubljana, Slovenia

8th Slovenian Congress of Anaesthesiologists with international attendance The Red Thread of the 8th  Slovenian Congress of Anaesthesiologists It will be a holistic view on our practice – that is the entire span of perioperative medicine. Therefore, we have entitled the congress as: “Anaesthesiologist – the perioperative physician”. The topics of the presentations were chosen with current and […]

BeSARPP WEBINAR: Personalized Anaesthesia

13/10/2022

online

BeSARPP WEBINAR: Personalized Anaesthesia 13 October 2022 19.00 Welcome and introductionProf. Dr. Vera Saldien 19.10 Improving patient care by personalizing anaesthesiaDr. Sean Coeckelenbergh 19.45 How to minimize the impact of anaesthesia on the Brain in a patient centered care approachDr. Finn Radtke 20:45 Q&A ACCREDITATIONRIZIV/INAMI Accreditation has been approved. All participants who attended the webinar […]

NLS Courses 2023

13/10/2022 - 14/10/2022

Duomed Belgium

Euroanaesthesia is Europe’s largest annual event showcasing the latest...

18th ASPA Meeting

14 - 10 - 2022 - 16 - 10 - 2022

Turkey, Istanbul

18th ASPA Meeting As you know, the Asian Society of Paediatric Anaesthesiologists (ASPA) organizes annual meetings in different member countries. ASPA 2022(18th ASPA Meeting) is planned to be hosted by Turkiye, in Istanbul, at October 14-16, 2022. We would be very delighted to see you in our meeting, either in person or virtual, since the […]

Focus Meeting: Perioperative Medicine: Update on perioperative myocardial damage

28/10/2022 - 29/10/2022

Barcelona

On behalf of the BeSARPP Board and the Scientific Committee, we would like to invite you to the BeSARPP Annual Meeting.

CONGRES CARDIOANESTHESIOLOGIE

12/11/2022

Amsterdam, The Netherlands

CONGRES CARDIOANESTHESIOLOGIE VAN HET BEGIN VAN DE CTC TOT NU! CARDIO EXTREEM:PEARS – ENDOCARDITIS – MINIMAAL INVASIEF – ECMO +ROUND THE TABLE:How does it feel to have survivedeCPR? Discussie met patiënt, partneren betrokken artsen WORKSHOPSHigh fidelity simulatie ECMO (beperkt aantal deelnemers) Registreer via s.eberl@amsterdamumc.nl

Congress 2022

18/19-11-2022

Square Brussels convention Centre

On behalf of the BeSARPP Board and the Scientific Committee, we would like to invite you to the BeSARPP Annual Meeting.