AVU
ANESTHESIEDIENSTEN VLAAMSE UNIVERSITEITEN
De AVU organiseert de voortgezette opleiding voor de 1e en 2e jaars assistenten in de anesthesiologie, in het kader van de wettelijke beschikkingen inzake de academisering van de specialisten vorming. Deze opleiding wordt georganiseerd door de vier Vlaamse universiteiten (KUL, UA, UG en VUB) en loopt over twee academiejaren. De opleiding wordt sinds het academiejaar 2013-2014 uitsluitend aangeboden via e-learning modules.
Op het einde van het academiejaar in september moet de assistent van het 2e jaar een schriftelijk voorexamen afleggen. In het eerste jaar wordt dus geen examen afgelegd. De kandidaten die niet slagen voor het schriftelijk voorexamen worden opgeroepen voor een mondelinge proef. Assistenten die niet slagen voor deze mondelinge proef kunnen zich opnieuw aanbieden om een examen af te leggen bij de Erkenningscommissie.
Vanaf september 2020 wordt gebruik gemaakt van het theoretisch examen dat wereldwijd op dezelfde dag georganiseerd wordt door de European Society of Anaesthesia, het EDAIC part 1 examen. Dit examen dient u dus af te leggen op het eind van uw tweede opleidingsjaar en omvat de leerstof van de volledige AVU cursus. Dit examen wordt ook in andere landen (Oostenrijk, Zwitserland, Nederland, Roemenië…) als verplicht theoretisch examen anesthesie door de respectievelijke erkenningscommissies van die landen gebruikt. Het succesvol afleggen van dit EDAIC part 1 examen geeft u trouwens bijkomend ook de mogelijkheid om op het einde van uw opleiding deel te nemen aan het tweede deel van dit examen en op deze manier het Europees diploma anesthesie te verkrijgen. Indien u niet slaagt voor dit EDAIC part 1 examen, bestaat nog altijd de mogelijkheid om een mondeling herexamen af te leggen voor de erkenningscommissie anesthesie in Brussel. Indien u dan echter op het eind van uw opleiding het Europees diploma anesthesie wenst te halen, zal u op een later tijdstip en op eigen kosten dit ESA part 1 examen opnieuw moeten afleggen.
Alle informatie inclusief aangeraden naslagwerken als voorbereiding op dit examen kan u vinden op volgende website:
https://www.esahq.org/education/edaic/exam-types/part-i-examination
Het examen wordt afgelegd in het Engels. Het eerstvolgende examen zal georganiseerd worden in Gent op 16 september 2023. Het examen kan ook in Leuven en Brussel afgelegd worden. Meer praktische informatie volgt later en is ook te vinden op deze website.
De huidige e-cursus van de AVU die u via de ufora website (https://elosp.ugent.be/welcome) kunt raadplegen blijft een goede voorbereiding op dit examen! Deze online cursus blijft dan ook voor u beschikbaar en zal in de toekomst blijvend aangevuld en bijgeschaafd worden. Hiervoor is een login en paswoord vereist dat u kan aanvragen op de startpagina onder de rubriek “registratie voor niet-ugent gebruikers”.
De ASO en de stafleden van Vlaamse opleidingscentra krijgen gratis toegang tot de Ufora cursus AVU. Anderen moeten een lidmaatschap nemen op BESARPP om toegang te krijgen. Ze sturen een bewijs om toegelaten te worden tot de AVU cursus voor ze zich registreren.
Stuur na registratie met een universitair of ziekenhuis e-mailadres een mail naar Catherine.matthys@ugent.be die u toegang zal geven tot de cursus
Vermeld in mail:
- ASO + Opleidingsjaar
- Stagemeester
- Universiteit/UZ
Na inschrijving ontvangt u een bevestigingsmail
Er is geen probleem met auteursrechten, op voorwaarde dat de bronnen vermeld zijn op de dia’s. De geneesheer-specialist-in-opleiding heeft het recht te kunnen beschikken over al het lesmateriaal. Voor afgestudeerde arts-specialisten blijft toegang tot het lesmateriaal mogelijk mits jaarlijks hernieuwd lidmaatschap van de BVAR.
Er zijn verschillende manieren om u voor te bereiden (en uw kennis te testen) op dit EDAIC part 1 examen. Zo bestaat bijvoorbeeld elk jaar in april de mogelijkheid om een on-line assessment (OLA) af te leggen. Elk universitair opleidingscentrum zal zijn eigen assistenten op de hoogte brengen van de mogelijkheden die door uw individuele universitaire stagemeester worden aangeboden. Meer info hierover vindt u hier.
De kosten om aan dit examen deel te nemen, net als de kosten van de on-line assessment, worden gedragen door het opleidingsbudget dat voor elke assistent bij zijn universitaire stagemeester ter beschikking staat.
Ook de voortgezette opleiding voor assistenten van het 3e, 4e en 5e jaar wordt via e-learning georganiseerd. Alvorens zij het finale examen voor erkenning in de erkenningscommissie kunnen afleggen, moeten zij bewijs leveren dat hun stageboekjes tot en met het derde jaar binnengebracht en goedgekeurd zijn door de erkenningscommissie.
AVU-COMMISSIE:
- Prof. Dr. C. Missant (voorzitter)
- Prof. Dr. P. Wouters
- Prof. Dr. J. Poelaert
- Prof. Dr. M. Van de Velde
- Prof. Dr. V. Saldien
- Dr. D. Himpe
- Dr. Caroline Vanlersberghe